OBUV

23.03.2016 09:05

Kolíky se nejčastěji používají na měkkém až podmáčeném povrchu, do kterého se nejlépe zaboří a provedou optimální záběr, který je potřebný v daný okamžik. Kolíky jsou plastové nebo kovové a dají se vyměnit.

Na pevné, tvrdé přírodní povrchy a umělou trávu používají lisovky, které tlumí nárazy na tvrdém povrchu a nabízí komfort pro nohy fotbalisty. Jedná se o univerzální druh kopaček.

Turfy poznáte podle členitého vzorku a oceníte je pro udržování stability a dobrou dyna


Sálovky jsou kopačky, které jsou určený do hal a tělocvičen. Sálovky mají hladkou podrážku, která zaručuje lepší přilnavost a stabilitu při sálovém fotbale.miku pohybu na umělé trávě či tvrdém povrchu.

Kopačky podle typů povrchů:

Druh kopaček

označení

povrch

vlastnosti

Kolíky

SG - soft ground

měkký

vynikající záběr na měkkém až podmáčeném povrchu

Turfy

TF - turf

umělý

stabilita a dynamika

Lisovky

HG - hard ground

tvrdý

komfort, odolnost a tlumení nárazů

FG - firm ground

pevný

univerzální použití

AG - Artificial ground

umělý

vyšší odolnost

Sálovky

IN - indoor

sálový

stabilita a přilnavost

Jak vybrat správné kopačky

Na trhu je dnes nepřeberné množství kopaček různých tvarů, barev i materiálů a zorientovat se v nich při koupi nemusí být vůbec jednoduchá záležitost. V tomto článku naleznete pár rad a postřehů, které by vám takovou koupi mohly alespoň z části usnadnit. Pojďme na to.

Hned na úvod bude dobré vyvrátit několik mylných domněnek. Ačkoliv můžete být ze všech stran masírováni výrobci a markeťáky, že právě s těmito kopačkami budete rychlejší, budete přesnější, budete lépe střílet, omyl. Kopačky z vás lepšího hráče neudělají. Určitě mohou být kopačky, ve kterých se vám bude dobře střílet, kopačky, ve kterých bude radost hrát. Každopádně nikdy nenajdete kopačky, které za vás udělají práci na hřišti, jste to jenom a pouze vy, kdo může zlepšit svoje dovednosti.

Lepšího fotbalistu tedy rozhodně ne, ale při špatném výběru vám mohou kopačky váš výkon naopak dost degradovat a proto je dobré výběru věnovat náležitou pozornost. Pokud vás budou boty při výkonu jakkoliv rušit, budou vás tlačit na patě, na palci, budou příliš těsné, velké, na pohodě vám to rozhodně nepřidá, což se samozřejmě projeví i na samotné hře. Nejdůležitější pro vás tedy je, najít takovou botu, ve které se budete cítit pohodlně a vůbec nezáleží na tom, kolik stojí, nebo jak vypadá.

Stejně tak je tomu i u výběru kopaček podle postu, na kterém hrajete. Výrobci často a rádi poukazují na to, že vyrobili ideální botu pro obránce nebo útočníka, že má takové atributy a technologie, které přesně na daném postu potřebujete atd. Neexistuje bota, která by se dala zaškatulkovat k určitému postu na hřišti. Samozřejmě je pochopitelné, že například obránce bude chtít kopky, které jsou odolnější, aby byl lépe chráněn při obranných zákrocích, že útočník bude chtít kopačky co nejlehčí, což by mu umožnilo lepší a rychlejší pohyb a práci s míčem. Každopádně všechno tohle jsou více méně detaily, které by neměly určovat výběr bot.

Všechno je to pouze o osobních preferencích, což je přesně to, co by jste měli zvažovat při samotném výběru. Na jakém povrchu budete kopačky nejčastěji používat, jak moc se chcete s balonem mazlit, jaký preferujete materiál, jaký chcete fit (těsný, široký, větší boty), nebo dokonce i to jaké barvičky chcete mít na kopačkách. Všechny tyhle atributy jsou mnohem důležitější než to, na jaké pozici hrajete. (jojo, dokonce i ta barva :-)Pokud se vám podaří najít takové kopačky, o kterých při hře nebudete vědět, že je máte na nohou a umožní vám plně se soustředit na výkon, tak pak to jsou ty pravé pecky. Nikdy by to tedy neměly být kopačky podle postu, ale vždy kopačky podle osobních preferencí.

Na co se tedy při samotném výběru zaměřit? Uvedeme si to v jednotlivých bodech podle důležitosti, ale jak jsem zmínil výše, všechno je to pouze o osobních preferencích, takže váš žebříček může být naprosto odlišný, to už je jen a jen na vás.

 

1. Na jakém povrchu budu hrát nejčastěji

Prvním a jedním z nejdůležitějších kritérií je terén, na kterém budete hrát. Dobrá kopačka by měla nabízet výbornou stabilitu, přilnavost, odpich, zkrátka se dobře chovat na určitém povrchu. Stejně jako máme různé typy pneumatiky na autě, máme i různé typy podrážek na kopačkách. Každý typ se hodí pro trochu jiný druh povrchu a není dobré toto podcenit. Při použití kopaček na nevhodném terénu se jednak připravujete o možnost případné reklamace (opravdu jde poznat, kde byly boty použity) a druhak si můžete přivodit nepříjemné zranění. Takže bacha.

Kopačky na přírodní terén - lisovky

 

FG (Firm Ground) – pevné přírodní povrchy. Asi nejčastější kopačky na trhu využívané především na travnatých suchých přírodních površích. Mohou být využity i na lehce mokrém terénu, hrozí zde však větší riziko podklouznutí. Můžeme u nich narazit na celou škálu různých druhů špuntů od klasických kónických (kuželovitých) lisovek, přes čepelovité (podlouhlé) až například k atypickým trojúhelníkovitým nebo k jejich kombinacím, nejčastěji v počtu 10 – 14. Poskytují dobrou stabilitu a patří do základní výbavy každého fotbalisty.

 

Kopačky na měkký povrch - kolíky

SG (Soft Ground) – měkké přírodní povrchy. Kopačky se 6 kovovými kolíky (často s možností odšroubování a výměny za jiné) určené pouze na mokré, podmáčené nebo blátivé přírodní povrchy. Měly by být využity opravdu pouze na terénu, který umožňuje plné zapíchnutí kolíků do povrchu, jinak může hrozit zranění.

 
 
 
 
Kopačky na umělý povrch

AG (Artificial Ground) – umělé povrchy. Pokud jste už někdy přišli domů a z bot lovili malé černé drobounké nesmysly, pak jste hráli na jednom z nejnovějších typů umělé trávy. Prozatím poslední druh obutí, se kterým se výrobci snaží prorazit na trhu. Měl by zajišťovat dokonalou trakci a není vhodný na přírodní povrchy.

 

 

 

Kopačky na tvrdý povrch

HG (Hard Ground) – tvrdé přírodní povrchy. Takové, kde již tráva z větší části chybí. Mají nízký profil a celou řadu malých špuntů, zajišťujících dobrou stabilitu. Mohou být využity i na pevných přírodních površích (FG).

 

 

 

 

Turfy

AT, TT, TF – turfy. Mají vynikající trakci a jsou dobrým společníkem všem, kteří rádi trénují na specifických površích jako například tvrdé povrchy, umělé trávy, škváry nebo zledovatělé povrchy. S nízkým profilem a celou řadou malých odolných špuntíků, zajišťují perfektní stabilitu.

 

 

 

 

Sálovky - indoor kopačky

 

IN (Indoor) – sálovky. Jak už název napovídá, obuv vhodná zejména na halový fotbal a futsal, ale své využití může najít i při venkovních aktivitách například při street fotbálku. Hladká gumová podrážka dává tušit, že tento typ kopaček nebude vhodný na přírodní ani umělé travnaté povrchy.

 

 

 

 

2. Jaký mi bude vyhovovat materiál

Druhým velmi důležitým kriteriem je volba materiálu, ze kterého budou kopačky vyrobeny. Každý materiál má své výhody i nevýhody a bude záležet opět jen na vás, čemu dáte přednost. Pojďme si tedy ukázat z čeho můžeme vybírat. V podstatě jsou dvě možnosti. Kůže nebo syntetika. Aby to však nebylo tak jednoduché, každá z možností skrývá ještě další varianty.

Kopačky z klokaní kůže

 

Klokaní kůže

Zaslouží si samostatný odstavec, protože se jedná o mercedes mezi kůžemi. Dlouhou dobu byl tento materiál využíván pro prémiové řady kopaček mnoha značek. Vývoj nových materiálů společně s aktivistickými lobby zapříčinil, že dnes již na trhu nalezneme mnohem menší zastoupení tohoto materiálu. Proč však byl a je i nadále tolik oblíben? Pokud budete hledat kopačku, která se dokonale vytvaruje a uzpůsobí vaší noze, marně by jste hledali lepší materiál. Kopačky vyžadují minimum času k prošlápnutí a po velmi krátké době se stanou v podstatě součástí vaší nohy. Při koupi kopaček z klokaní kůže počítejte s tím, že se kopačky o dost roztáhnou! Klokaní kůže je velmi měkká a poskytuje specifický zážitek při práci s balonem, takže pokud se s balonem rádi mazlíte a jste „hračičkové“, klokaní kůže je pro vás to pravé. Je tlustší než syntetické materiály, takže je schopna poskytnou mnohem lepší ochranu, na druhou stranu je samozřejmě o něco těžší. Mezi asi největší nevýhody klokaní kůže a kůží obecně patří to, že velmi ochotně absorbují vodu a jsou více náročné na údržbu. Pokud Vám tedy při zápase začne „lejt jako z konve“, můžete si být jisti, že si zaběháte s pár „kily“ navíc, nehledě k tomu, že budete mít nohy jako ve vaně a po zápase budete muset kopačky řádně ošetřit, ale o tom až jindy.

 

Přírodní kůže

Kůže jako telecí nebo kozí byly a stále jsou hojně využívány pro řadu opravdu top kopaček. Pokud jsou v dnešní době kopačky nebo jejich části kožené, pak to bývá většinou právě z některé z těchto přírodních kůží. Stejně jako klokaní kůže i přírodní kůže nabízejí jedinečný zážitek na balonu a proto jejich koupě určitě stojí za zvážení. Kromě neopakovatelné měkkosti, kterou se vyznačuje klokaní kůže, mají všechny ostatní kůže prakticky stejné vlastnosti.

 

Syntetická kůže

Tohle je zdá se směr, kterým se dnes většina firem ubírá. Značky jako Nike (Kanga-Lite) a Adidas (Hybridtouch) pracují na věrném napodobení vlastností přírodních kůží a navíc jsou materiálu přidány nové vlastnosti, které je ještě dále vylepšují, jako například nepromokavost atd.

 

 

Syntetické kopačky

Syntetika

Výrobci se snaží vyrábět kopačky z čím dál lehčích materiálů, takže byl přechod k trendu syntetických materiálů poměrně předvídatelný. Co nám však tyto kopačky nabízejí? V první řadě je to, jak už jsme zmínili, váha. Kopačky ze syntetických materiálů jsou mnohem lehčí než kopačky kožené, mnohem snadněji se udržují a jsou v mnoha směrech také odolnější, přeci jen je to uměle vytvořený materiál. Čemu se však nevyrovnají je práce s balonem. Syntetické kopačky vám nikdy neposkytnou tak dokonalý zážitek, jako je tomu u kopaček kožených. Co se týče designu, je mnohem snazší sehnat je v různých pestrobarevných kombinacích, což u kopaček kožených možné není. Výrobci a designeři se v nich často rádi vyřádí a výsledkem jsou pak boty s celou řadou různých, někdy až prazvláštních, technologií a serepetiček. Díky tomu, že jsou z nepromokavého materiálu, nehrozí vám při deštivém a mokrém počasí podobné nepříjemnosti jako u bot z kůže. Při koupi se snažte vyvarovat levných kopaček, bývají často z nekvalitních materiálů a noha v nich špatně dýchá. Počítejte také s tím, že vám bude trvat o něco déle, než boty prošlápnete a pokud vám kopačky nesedí už při prvním vyzkoušení, nečekejte, že by se to mělo v budoucnu o mnoho zlepšit. V takovém případě bude lepší poohlédnout se po jiných.

 

3. Pohodlí

Další důležité, ne-li nejdůležitější kritérium je to, jak vám budou boty padnout a jak se v nich budete cítit. To je však tak specifické a individuální, že je velmi těžké dělat nějaké obecné závěry. Nejlepší samozřejmě je, pokud máte možnost boty vyzkoušet, pořádně se v nich projít, zjistit, zda někde netlačí nebo naopak, zda v nich zbytečně neplavete. Obecně se traduje, že pokud budete hledat kopačky pro širší nohu, mohla by vám vyhovovat spíše značka Nike, kopačky Adidas bývají oproti tomu o něco těsnější a delší, stejně jako většina kopaček firmy Puma. Samozřejmě nemůžeme striktně říct, že kopačky Nike jsou všechny široké a kopačky Adidas všechny těsné. Každá kopačka má svá specifika a každá je originál, stejně jako každá noha. Tohle je prostě třeba si odzkoušet na vlastní kůži. Důležité je jediné, musíte se v nich cítit pohodlně, všechno ostatní je podružné.

 

4. Cena a zpracování

Posledním kriteriem v našem přehledu je cena. Ať už budete kupovat kopačky v kamenném obchodě nebo přes internet, vždy budete mít vyčleněnu určitou částku, kterou budete ochotni za kopačky zaplatit. U kopaček platí, že vyšší cena ještě nemusí vždy znamenat vyšší kvalitu. To se týká většinou těch nejdražších kopaček, které byly speciálně navrženy pro profesionální hráče, aby jim poskytly maximální možný výkon, což se však mnohdy projevuje na jejich životnosti. Zatímco profesionální hráči dostanou celou sadu kopaček na sezonu, my se asi budeme muset trochu uskromnit. Samozřejmě životnost můžeme prodloužit tím, že se o kopačky budeme náležitě starat, ale i tak nám většinou vydrží pouze jednu sezonu. Při samotném výběru používejte zdravý rozum, zjistěte si důležité informace o kopačce a nevybírejte pouze na základě marketingových reklam nebo toho co kopačka slibuje, ne vždy to musí splňovat. Podle ceny můžeme kopačky rozdělit do několika pomyslných skupin, které mají vždy svá specifika. Každá cenová hladina se vyznačuje mimo jiné také určitou kvalitou zpracování kopaček. Rozhodně to však neberte jako nějaké přesné rozškatulkování, slouží to opravdu pouze orientačně pro naše účely. Hladiny jsou uvedeny v korunách.

3500 a výše – elitní kategorie. Kopačky navrženy především pro profesionální hráče, kteří mají možnost jich vystřídat hned několik za sezonu. Nabízejí perfektní výkon, ovšem leckdy trochu pokulhávající odolnost a životnost celkově.

2000 – 3500 – střední třída se spoustou velmi kvalitních kopaček. V tomto rozmezí bude nakupovat asi většina a je to také rozmezí, ve kterém je prodáváno nejvíce kopaček. Kopačky v této třídě často předčí i elitní kategorii, navíc mnohdy nabízí o hodně lepší odolnost a životnost.

1000 – 2000 – stále ještě velmi dobrá volba pro nové, rekreační, nebo méně náročné hráče. Kvalita zpracování může být trochu horší a kopačky zřejmě nebudou mít tolik vychytávek (technologií). Nezapomínejte však, co jsme si řekli výše. Pokud vám budou vyhovovat kopačky z této kategorie, nemá vůbec smysl utrácet zbytečně za dražší. Kupte to, v čem se cítíte dobře.

250 – 1000 – pokud se nejedná o kopačky ve slevě nebo nějaké podobné akci, jde velmi často pouze o botu s logem. Kromě ceny toho nemají moc co nabídnout, čest výjimkám.

 

Jak už jsme si řekli, současný trend je nastaven tak, že firmy se snaží nabídnout stále lehčí a lehčí kopačky, což samozřejmě vede k tomu, že na samotné kopačce je pak méně a méně materiálu, což ve výsledku znamená, že jsou a musí být méně odolné. Pokud hledáte odolnější boty, které vám vydrží alespoň dvě nebo více sezon, poohlédněte se spíše po kožených kopačkách (i když o něco těžších).

 

Kopačky mám doma, co teď?

Potom co pořídíte nové kopačky, nic neuspěchejte, nemá cenu v nich hned vletět do prvního ostrého zápasu, odnesete si jen odřené nohy a puchýře. Dejte jim čas trochu se sžít s vaší nohou, vemte je nejdřív na dva tři tréninky, nebo se s nimi jděte jen tak proběhnout. Nezapomeňte si s sebou vzít také náhradní boty a jakmile vás začnou nové kopačky kdekoliv jakkoliv i jen trochu tlačit, přezujte se. Obecně kožené kopačky se přizpůsobí mnohem rychleji než kopačky syntetické. Pokud se ani po několikerém nošení necítíte v botách dostatečně pohodlně, je možné, že zrovna tyhle pro vás nebudou to pravé ořechové.

Po každém použití, nebo alespoň jednou týdně v sezoně by jste se měli věnovat údržbě kopaček, aby jste tak prodloužili jejich životnost, věřte, že vám to oplatí. V některém z dalších článků si  řekneme a ukážeme, jak by taková údržba měla vypadat.

 

Shrnutí

Na závěr už jen krátké shrnutí

– nedejte na reklamy a marketingové triky, zjistěte si o kopačkách všechny dostupné informace a vybírejte hlavou

– každá kopačka je originál, stejně jako vaše noha, věnujte výběru dostatečnou pozornost a boty pokud možno vyzkoušejte

– udělejte si vlastní seznam toho, co od kopačky chcete a podle toho vybírejte

– pozornost věnujte tomu, na jakém povrchu budete kopačky nejčastěji používat

– ujasněte si, jakému materiálu dáváte přednost … kůže nebo syntetika?

– v kopačkách se musíte cítit hlavně pohodlně, pokud na ně nemusíte při hře vůbec myslet, vybrali jste správně

– nemusíte mít nejdražší kopačky na trhu, i mezi levnějšími se ukrývají perly

– o kopačky se starejte, prodloužíte tím jejich životnost

 

ODBORNÍK VŠEOBECNĚ

Záznam chatu z pátku 11. září 2009

Lenka z Kladna: „Jakému materiálu bych se rozhodně měla vyvarovat, když budu dítěti kupovat obuv? Děkuji za odpověď.“

Vlasta Mayerová: „určitě dítěti nekupujte syntetickou obuv, doporučuje se obuv usňová“

Kateřina Prosová: „Dobrý den, může nekvalitní dětská obuv způsobit vybočení bérce?“

Vlasta Mayerová: „Krátká obuv může způsobit zejména vybočení...“

Věra z Prahy: „Je nutné, aby dítě, které začíná teprve chodit, aby doma nosilo bačkůrky? A když ano, tak jaké?“

Vlasta Mayerová: „záleží na tom, jaké máte doma povrchy - pokud máte doma koberce,není nutné, aby dítě nosilo bačkůrky, pokud máte doma tvrdé povrchy - plovoucí podlaha, dlažba apod. doporučujeme dítě obouvat. Vhodná pro začínající chodce ja tzv. capáčková obuv, většinou bývá celousňová (celokožená ) a velmi měkoučká, aby tzv. šla s nohou. Doporučujeme obuv zásadně kotníčkovou.“

k. Valentová: „Dobrý den o kolik by měla být větší botička než noha dítěte?“

Vlasta Mayerová: „doporučuje se nadměrek cca 12-15 mm, nekupjte obuv větší o 2-3 čísla, protože dítěti se v obuvi španě chodí a stejně, než do obuvi doroste, tak většinou obuv již ochodí.“

Alena M.: „Dobrý den, slyšela jsem že nejsou pro děti vhodné holinky. Je tomu tak?“

Vlasta Mayerová: „holínky, tedy gumáčky jsou pouze účelová obuv a určitě nejsou vhodné na celodenní nošení. Krátkodobě, když prší, však dítě může gumáčky mít.“

Jindul z Příbrami: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně vybrat obuv dítěti, které má vysoký nárt (boty s kaničkami jsou vždy velké, boty se suchým zipem zase špatně drží - příjde mi). Díky“

Vlasta Mayerová: „pro Vaše dítě se snažte vybírat obuv tzv. derbového střihu, kdy derba je posazena co nejvíce ke špičce obuvi. Lepší je určitě obuv šněrovací, umoňuje lepši faxaci obuvi na nártu“

Jindul z Příbrami: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně vybrat obuv dítěti, které má vysoký nárt (boty s kaničkami jsou vždy velké, boty se suchým zipem zase špatně drží - příjde mi). Díky“

Vlasta Mayerová: „dítěti, které má vysoký nárt, doporučuji kupovat obuv tzv. derbového střihu, kdy derba je pozaseza co nejvíce ke špici obuvi - obuv se pak dá dobře rozevřít. Vhodná je šněrovací obuv, která umožní dobrou fixaci obuvi na nártu.“

Anna Ramajzlová: „Je možné dítěti, kterému je rok a ještě moc nechodí, jen když se drží za ruce, koupit o jedno číslo větší obuv? A existují ještě jiné atestace obuvy než ''žirafa''?“

Vlasta Mayerová: „pokud dítěti koupíte obuv s nadměrkem 12-15 mm, je to naprosto dostačující, větší obuv učitě nekupujte. Dítě, které se teprve učí schodit má chůzi velmi nejsitou a veliká obuv mu ji ještě znesnadňuje. Wxistují i jiné systémy, např. v nĚMECKU JE TO SYSTÉM wms , v Polsku "zDRAVÁ STOPA"..“

Jana: „Dobrý den, chci se zeptat o jak velká by měla být vnitřní stélka zimní boty, když synova nožka nyní měří 17 cm. děkuji za odpověď“

Vlasta Mayerová: „Nevím, zda-li bych již nyní synovi kupovala zimní obuv. dětem někdy roste noha tzv. skokem, tzn. že může z obuvi vyrůst během 1 1 měsíce. jinak dbejte na to, aby obuv byla vepředu před prsty cca o 12-15 mm delší, než je noha. Zimní obuv nakujte i s ponožkou, kterou bude dítě do obuvi nosit“

Mirka Křížková: „Je nějaký rozdíl mezi biobotami a obyčejnými botami?“

Vlasta Mayerová: „Zřejme máte asi na mysli obuv ECO nebo ECO-label. Tato značka garantuje, že obuv byla vyrobena ekologicky šetrným způsobem, a to již od stádia zpracování kůží v koželužnách až po konečnou výrobu hotové obuvi“

D.Neubauerová: „Dobrý den, viděla jsem, že pro měření dětské obuvi a nožky používáte velmi šikovné měřidlo. Můžete mi poradit, kde takové seženu. V obuvi mívají pouze ta, kterými se změří dětská nožka, nikoli ověří velikost obuvi. Děkuji za odpověď“

Vlasta Mayerová: „toto měřidlo Vám může zaslat firma FARE, zkuste jejich www stránky www.fare.cz, určitě zde najdete odpovídající kontaktty. Měřidlo stojí cca 300,-Kč a poštovné“

Janina KuBe: „Dobrý den, je vůbec možné, aby u botiček vel.19-24 byla ohebná podrážka? Vybírali jsme obuv kotníkovou a podrážky jsou velmi pevné. Co tedy volit, měkčí podrážku, nízká bota nebo kotníková s pevnou podrážkou?“

Vlasta Mayerová: „pokud je obuv vyrobena tak, jak má být, je i malá kotníčková obuv pro děti ohebá zejména v oblasti prstních kloubů. Zimní obuv, která musí mít i teplejší vnitřní vybevení, může být o něco méně flexibilní. pro děti do 3 let lékaři ortopedi doporučují zásadně kotníčkovou obuv“

Veronika: „Dobrý den, máme roční dceru, která se staví na nožičky, ještě sama nechodí. Jsme před nákupem prvních bot, jaké by jste doporučila? Zda zdravotní s ortopedickou vložkou, nebo boty s označením symbolu žirafy? Děkuji za odpověď.“

Vlasta Mayerová: „určitě doporučuji boty se "žirafkou" a nakupujte je ve specializované prodejně dětské obuvi. Jinak pro malé děti není nutné dávat do obuvi žádnou ortopedickou vložku, stélka v obuvi by měla být naopak uplně rovná. Děti mají na plosce nohy pod klenbami tzv. tukový polštářek, který plní funkci přirozené anatomické vložky. U malých dětí hovoříme o tzv. plné noze. Tukový polštářek mizí involucí teprve až mezi 4-5 rokem věku dítěte“

Nada: „Dobry den, jsou pro zacinajici "chodce" lepsi boticky se zpevnenym kotnickem nebo tzv. capacky z kuze? dekuji“

Vlasta Mayerová: „záleží na tom, kde dítě chodí. V interiéru jsou vhodnější tzv. capáčky, pokud dítě chodí venku, měla by být použita kotníčková vycházková obuv, pochopelně se doporučuje, aby i tato pevnější obuv byla kožená (usňová)“

Markéta Tandlerová: „Mám ještě dotaz, kdy pořídit dítěti první boty, když právě začíná dělat pár krůčků okolo nábytku. Jsou i klasické bačkůrky vhodné na nošení doma, nebo raději kotníčkové botičky na ven? Máme doma jak koberce, tak lino, dřevo.... Splňují klasické bačkůrky požadavky na správnou obuv? Uděluje se také bačkůrkám "žirafka"?“

Vlasta Mayerová: „pochopitelně je lepší než bačkůrky (papučky) používat i doma pro dítě tzv. capáčkovou obuv, která je většinou celokožená, je možné do ní lépe osadit dobrý opatek atd. Záleží však i na finančních možnostech rodiny, kožené botičky jsou pochopitelně dražší. Také bačkůrky mají "žirafku", dbáme na to, aby bačkůrky se žirafkou" měly zejména kvalitní opatek, dobrý střih, kvalitní materiály na svšku i na podešvi.“

P.V.: „Mám také dotaz k zimní obuvi? měla by mít zimní obuv pro děti kožíšek uvnitř? Viděla jsem také zimní boty bez kožíšku jsou i ty vhodné na zimu např. do mrazu? Děkuji“

Vlasta Mayerová: „Záleží na tom ,jak tuhá je zima. V mírnější zimě mohou děti nosit i zimní obuv bez teplé podšívky a dítěti dáme do obuvi teplou ponožku. V mírnějších zimách se může dítě v obuvi s teplou podšívkou“

Kateřina Praha: „Krásný den, měla bych dotaz, zda je pro děcko (8.měs. - úzká nožka) lepší bačkorka s tkaničkami, na suchý zip či přezku. Nebo je to jen pro "pohodlí" rodičů.“

Vlasta Mayerová: „dítě v 8 měsícíh není nutné obouvat do obuvi, pokud ještě nechodí. Satčí i jen tepleší ponožky“

Jindra Nováková: „Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné mezi sourozenci boty "dědit" a případně do jakého věku. Děkuji Vám a přeji hezké odpoledne“

Vlasta Mayerová: „každé dítě by mělo mít svou novou botičku, nedoporučujeme dědit obuv po starších sourozencích. Veškeré případné anomálie chůze se pak mohou přenést na mladšího sourozence“

Klára z Liberce: „Dobrý den, jak poznám, že je obuv vhodná co se týče šířky?“

Vlasta Mayerová: „u obuvi se "žirafou" je uvedena i šířka obuvi, šířku nohy dítěte vám změří ve specializovaném obchodě. Správným střihem obuvi se také dají kompenzovaz minimálně jedna šířková skupina. Vhodný vzor by Vám opět měli pomoci vybrat na prodejně“

táta: „Má 8 letá dcera má na místo nehtu na obou malíčkách drápky co s tím je to prosím obuví?“

Vlasta Mayerová: „zkuste zajít k lékaři ortopedovi. Je možné, že dcera má nožku sirší a pokud je obuv úzká ve špici, může se malíček podkládat pod ostatní prsty a může dojít i deformaci nehtů. Nepodceňujte to, prosím...“

Stoláriková: „Dobrý den, máme pětiletého syna, kterému od narození kupujeme obuv v kamenném obchodě a vždy je to česká nebo slovenská certifikovaná obuv, vždy s velikostní rezervou. Bohužel nám ale bylo na prohlídce řečeno, že má syn ploché nožky a jsme posláni na ortopedii. Ráda bych se zeptala, zda jsme udělali někde chybu nebo to může být i vrozená věc. Máme i ročního syna, tak čeho se případně vyvarovat? Díky, Stoláriková“

Vlasta Mayerová: „nedomnívám se , že byste něco podcenily, u ploché nohy hraje velkou roli i dědičnost. V tomto věku má však noha velkou schopnost regenarece. Takže doporučuji nopsit ortopedickou vložku, provádět cviky dle doporučení lékaře a i nadále kupovat pouze kvalitní obuv“

Silvie: „Dobrý den, kupuji své dvou leté dceři boty zásadně ve zdravotních potřebách Santé, ale nevím zda mají žirafu a mají také poměrně pevnou podrážku. Měla bych kupovat botky spíše jinde přímo se žirafkou?Děkuji za odpověď a přeji hezký víkend.“

Vlasta Mayerová: „Dětská obuv Santé má "žirafku"“

Hana z Hradce Králové: „Dobrý den,jaká má být,prosím vás, nášlapná plocha v dětské botičče -úplně měkounká nebo spíše tvrdší.Zdá se mi, že mezi DPK a Santé (z lékáren) jsou rozdíly.Co byste doporučila?Chci pro svoje dítě jen to nejlepší.Děkuji vám.“

Vlasta Mayerová: „Jak Santé, tak DPK mají obuv velmi kvalitní. Vyměkčení obuvi v oblasti nášloapu určitě nevadí..“

Lucka z Líbeznic: „Dobrý den, jaký máte názor na nošení botiček typu Crocs u dětí. Mluvím o originální obuvi ne nějaké napodobeniny ze stánku. Doporučujete kotníčkovou obuv což Crocska rozhodně není ale jako účelová obuv na letní běhání po zahrádce mi přijde nenahraditelná. Tříleté dítě si je totiž samo nazuje a obuje... moc děkuji“

Vlasta Mayerová: „Tzv. Crocsy jsou dle mého názoru účelovou obuv -letého dítěteí, spíše na pláž apod. Určitě nejsou pro děti vhodné pro celodenní nošení uči pro vycházky po městě.“

Adéla: „Dobrý den, doporučujete, aby dítě nosilo celý den vhodné bačkory na doma nebo může chodit nekdy jen v ponožkách?“

Vlasta Mayerová: „záleží na povrchu, pokud máte koberce, nechte dítě klidně běhat doma jen v ponožkách“

Radka: „Dobrý den, od kdy bych měla začít dávat synovi obuv? Bude mu půl roku a jaká jsou kritéria pro takhle malé děti? Děkuji předem“

Vlasta Mayerová: „dítě začínáme obouvat teprve tehdy, až začne samo chodit. Zprvu doporučuji pouze měkkou capáčkovou obuv“

Jana z Třebíče: „Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, zda je možné koupit vhodnou obuv pro dítě od tří let i na tržnici. Co si myslíte o dědění obuvi u sourozenců, není to ještě horší, než když se koupí nová levná, ale padnoucí obuv? Děkuji a přeji hezký den.“

Vlasta Mayerová: „Na tržnicích jsem opravdu dobrou a kvalitní obuv pro malé děti nikdy neviděla - většinou jsou zde pouze celosyntetické nebo koženkové boty, které jsou naprosto nevhodné. Pochybuji rovněž, že obuv zde nabízená má zákonem předepsané hygienické atesty. dědění obuvi po straších sourozencích se také nedoporučuje, každé dítě by mělo mít svou novou obuv. Nicméně u levné obuvi mhohdy absentují základní požadavky na zdravé obouvání dětí...“

Lucie, Nový Jičín: „Paní Mayerová, ještě mě tak napadlo-jak se dívá Česká obuvnická asociace na sport u malých dětí - fotbal, hokej a nošení kopaček, bruslí? Děkuji za odpověď.“

Vlasta Mayerová: „Většina sportovních aktivit v ranném věku, pokud je sport provozován závodně nikoliv jen rekreačně, se mnohjdy neblaze podepisuje na nohách dětí. Celkem markantní to bylo zejména u hokejistů, kteří někdy nosí skeletovou bruslařskou obuv dokonce naboso. Na jejich nohy při průzkumu zdravotního stavu nohou dětí nebyl opravdu radostný pohled...“

Majerová Lucie: „Dobrý den, prosím Vás, je pravda, že by se měla kupovat obuv pro děti vždy o 1 cm větší? Mám ještě jeden dotaz, jak moc a zda vůbec je nevhodné nošení botiček po starším sourozenci případně, ve kterém věku to vadí nejméně. Děkuji za odpověď.“

Vlasta Mayerová: „Ano, obuv by měl být vpředu před prsty cca o 12-15 mm delší, než je noha dítěte. Po starších sourozencích by se obuv opravdu neměla dědit a to zejména tehdy, když již je ochozená. Vadí to v každém věku.“

Eva Burgerová: „Dobrý den, zajímalo by mě, jestli jsou pro děti vhodné botky Crocs (originál, ne od Vietnamců), a od jakého věku? Děkuji.“

Vlasta Mayerová: „Bylo více dotazů na obuv typu Crocs. Tato obuv je opravdu účelová - vhodná na pláž, při vyběhnutí na zahradu apod. Určitě není pro malé děti vhodná pro celodenní nošení.“

Iva: „Dobry den, lze nejak predejit poceni nozicek v domacich capackach i backurkach s otevrenou spickou ?“

Vlasta Mayerová: „Malým dětem se nožičky opravdu hodně potí. Je to dáno i pohybovou aktivitou dítěte. Proto je lepší doma mít papučky nebo sandálky s otevřenou špičkou a dávat dítěti do obuvi nebo papuček bavlněnou ponožku, která pot lépe saje než synteticé materiály.“

Lucie: „Dobrý den,mám 7. měsíční dceru a už ted si stoupá a přidržuje se nábytku, myslíte že je nutné už ted kupovat obuv?“

Vlasta Mayerová: „zatím není nuté dítě obouvat, počkejte, až začne samo chodit“

Lenka z Rakovníka: „Dobrý den, moje tchýně léta prodávala v obuvi, mám 2letou dceru, které kupuji obuv dle obkreslené nohy, abych věděla, jak ji ta bota sedí, pak si botu vyzkouší na noze. Pokaždé se snažím, aby měla obuv o 1cm větší díky prostoru pro růst. Neustále mi vyčítá, že jí kupuji boty velké, že jí v tom noha jezdí, a když ona jí koupí boty, tak jí je sotva obuju a jí se to zdá v pořádku. Boty samozřejmě nenosí a dochází k rozepřím, neboť já tomu nerozumím, onaje ten odborník. Můžete mi prosím říct, jak nejlépe vzkoušet obuv? Ona tvrdí špejlí, ale mě se to nelíbí, neboť nepozná správnou šířku boty. Děkuji za odpověď.“

Vlasta Mayerová: „Nevím, zda-li Vaše dcera nemá úzkou nožku. Potom, i když je obuv délkově zvolena v pořádku, může noha v obuvi tzv. jezdit. Právě při nákupu široké obuvi často dochází k tomu, že se obuv koupí krátká. Zkuste obuv při koupení vyzkoušet i obutím, obujte dítěti obě botičky a sledujte, zda mu při chůzi nekloužou z paty. Dobré padnutí obuvi je opravdu základem zdravého obouvání. Obuv by měla být ořed prsty oopravu o 12-15mm dleší, než je noha dítěte.“

Blanka z Prahy: „Dobrý den, která obuv je vhodná jako úplně první, když dítě začíná samo chodit? Slyšela jsem, že je nejlepší koupit nějaké sandálky, je to pravda? Synkovi je 10 měsíců a zatím mu žádné botičky (ani capáčky) nedávám, pouze ponožky s protiskluzovou úpravou. Nyní se ale už chystám nějaké botičky koupit. Děkuji...“

Vlasta Mayerová: „Po začínající chodce je opravdu nejlepší tzv. capáčková obuv, sandálky doporučujeme potom např. na přezouvání ve školkách“

Stáňa Hamrlová: „dobrý den. Dcera (5 let) má plné boty, délku jsem teď meřila pomocí špejle, je dlouhá stejně jako chodidlo (při stání). Neměla by mít již větší boty? Ještě se chci zeptat, do kolika let věku je dobré dávat boty s pevným opatkem (např. i sandálky)? Doma máme plovoucí podlahy, co je nejvhodnějsí - jsou vhodné klasické bačkůrky? Děti 5 let a 1 rok. Děkuji moc za odpovědi.“

Vlasta Mayerová: „Pokud je obuv stejně dlouhá jako noha, pak již je opravdu nejvyšší čas zakoupit obuv novou. Nadměrek před prsty by měl být cca 12-15 mmm. Kosti dítěte osifikují terpve až mezi 8-9 rokem věku dítěte. Proto dobrý opatek je základem zdravého obouvání i u starších dětí. Pokud máte doma plovoucí podlahy, tak by děti měly mít určitě alespoň bačkůrky, lepší jsou ale i odma v tomto případě na přezutí třeba sandálky.“

Bára z Olomouce: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde se dá koupit ta věcička, se kterou jste měřila botičku. Případně jaká je její cena. Děkuji“

Vlasta Mayerová: „toto měřidlo můžete objednat u firmy FARE, internetová adresa je www.fare.cz, zde najdete i více infomací a kontakty, cena měřáčku je cca 300,-Kč + poštovné“

Katka B.: „Dobrý den, náš téměř dvou a půl letý syn má hodně ploché nohy. Ortoped mu předepsal vložky na míru do bot. Kupuju od malička zásadně kotníčkové boty, ale u těch větších jsou již v botě malé polštářky pod klenbu. Je vhodné i do těchto bot ještě vkládat tyto vložky? Případně pokud je do těchto bot nosí, nemůže něco pokazit? Mnohokrát díky Katka“

Vlasta Mayerová: „Pokud ortoped předepsal ortopedickou vložku do obuvi, doporučovala bych používat dětskou zdravotní obuv od firmy DZO s.r.o. Tato obuv má vyjímatelné stélky, které se dají bez problému nahradit ortopedickou vložkou a dále má i pevné vedení paty. Internetová adresa je: www.dzo.cz, obuv této firmy je možné hradit i ze zdraviotního pojištění jako zdravotnický prostředek, musela byste však mít předpis od lékaře“

Jana H.: „Dobrý den, z jakého důvodu není vhodná obuv ze syntetického materiálu, i když má atest, že je kvalitní a pro dítě vhodná. Děkuji.“

Vlasta Mayerová: „Obuv ze syntetického materiálu sice může mít atest, že materiály jsou hygienicky nezávadné, ale naše doporučení tuto obuv nenosit dlouhodobě vyplývá již ze samotné povahy syntetických materiálů. Syntetické materiály sjou neprodyšné, noha se v nich v létě nadměrně přehřívá a v zimě může zase naopak dojít k prochlazení nohy. Kromě teplotně vlhkostního diskomfortu mají syntetické materiály také tvarovou paměť, tzn. že se nepřizpůsobí anatomickému tvaru nohy dítěte, na rozdíl od materiálů přírodních (useň - kůže, textil apod.) Laicky řečeno, pokud obuv není tvarově vhodná a je ze syntetickýc materiálů, noha dítě může být touto obuví deformována.“

Jiřka: „dobrý den,právě jste říkala že botičky označené žirafkou mají uvedenou i šířku obuvi mohla byste říci kde je toto číslo uvedeno?“

Vlasta Mayerová: „různí výrobci označují obuv různě, velikostní označení může být na stélce obuvi, někdy je vyraženo v patní části obuvi, velikost bývá uvedena také na podešvi a většinou bývá délka a šířka také na krabičce, ve které je obuv dodána. Nicméně ptejte se vždy raději obsluhujícího personálu a nechte si nožku dítěte odborně proměřit před nákupem obuvi“

Adéla: „Dobrý den, doporučujete, aby dítě nosilo celý den vhodné bačkory na doma nebo může chodit nekdy jen v ponožkách?“

Vlasta Mayerová: „pokud máte doma měkké povrchy - koberce, nechejte dítě běhat i bosky, je to zdravé, procvičuje se nožní svalovina. Vhodné na procvičení nohy jsou i různé podpůrné cviky, kreslení obrázků nohou, sbírání hrášku apod.“

Lucka z Kolína: „Dobrý den, lze výběrem vhodné obuvi předejít plochým nohám? Oba s manželem tento problém máme. Rádi bychom se vyvarovali tohoto problému u syna. Nebo se jedná vyloženě o dědičnost?“

Vlasta Mayerová: „Ve vývoji ploché nohy hraje opravdu velikou roli i dedičná dispozice. Kupujte tedy opravdu pouze kvalitní a zdravotně nezávadnou obuv pro své dítě, určitě to jeho noze prospěje. Jak již odpovídasla i na jiný dotaz, dítě by mělo jako prevenci provádět i vhodná rehabiltační cvičení nohou - doporučí Vám je lékař - ortoped nebo podiatr.“

Lukáš Kellner: „Prodávají se boty i s RAKEM místo s žirafkou,je možno je považovat za stejně kvalitní jako se žirafkou ?“

Vlasta Mayerová: „Obuv s rakem jsem opravdu ještě neviděla, nivméně slovenský výrobce firma RAK má provedenou dobrovolnou certifikaci dětské capáčkové obuvi a může na své obuvi používat v ČR visačku se žirafkou a nápisem "Zdravotně nezávadná obuv - bota pro Vaše dítě"“

Olina: „Dobrý den, jak můžou mít látkové bačkůrky pro nejmenší atest žirafy, když každý rehabilitační lékař i ortoped Vám potvrdí, že takové bačkůrky jsou pro nejmenší naprosto nevhodné?“

Vlasta Mayerová: „Bačkůrky jsou domácí obuv, sama také zastávám názor, že nejsou přiliš vhodné na celodenní nošení a lepší je, aby se dítě i doma přezouvalo např. do koženýc sandálků. je to ale pro mnohé rodiny i záležitost cenová, papučky jsou pochopitelně levnějí. Nicméně právě proto, že děti tráví mnohdy v této domácí obuvi relativně hodně času, provádí se dobrovolná certifikace i u papuček. Dbá se na to, aby i papučky měly zejména dobrý a pevný opatek v patní části obuvi, aby byl použity vhodné materiály a také střihově provedení i vnitřní vybavení odpovídaly stanoveným požadavkům.“